Nieuwe beroepen voor onze kinderen, onderwijs wordt wakker!

In 2010 droomde ik van zo’n gek beroep. Maar was dat wel zo’n gek beroep?

Een groep gefortuneerde seniore dames wilde haar sociale imago oppeppen. Mijn rol bestond uit het pimpen van hun Twitter-profiel en tweets. Maakte niet uit wélk imago ze precies wensten – ik regelde dat.

Ik stapte uit bed, pakte een douche en ontbijt, stapte in mijn auto op weg naar mijn werk bij de bank.

Jonge student

Het gevaar van ontwikkeling

Het paard, de uitvinding van het wiel, de trein, auto en vliegtuig hebben ervoor gezorgd dat we steeds minder tijd kwijt waren aan de reis naar onze bestemming. Daardoor konden we ons focussen op wat we echt willen doen.

De technologische ontwikkelingen van elk tijdperk maken ons leven makkelijker zodat we tijd over houden om andere dingen te doen. Maar elke keer weer zien we in deze ontwikkelingen ook een gevaar. Toen de eerste trein ging rijden werd deze beschouwd als metalen duivel en vreesden mensen dat de koeien in de wei zouden stoppen met melk geven.

De sociale media zouden het eind van het persoonlijke contact markeren.

Door automatisering verdwijnen functies en je zult maar net zo’n functie hebben.

Mensen zijn nu eenmaal bang voor verandering, ook als ze er uiteindelijk op vooruit gaan.

Help, mijn baan staat op de tocht

In diezelfde bank waar ik in 2010 naartoe reed, was er een heel bureaublok met financieel assistenten, die de financieel adviseurs ondersteunden met administratieve taken. Vijf jaar later wordt deze functie vervangen door ingeregelde IT-systemen. Is dat erg? Voor de werknemers die baanonzekerheid beleven wel. Voor de klant? Nee, want voor de klant maakt het niet uit hoe al dat administratieve werk precies wordt georganiseerd.

Ontkennen heeft geen zin

Veel van onze oude banen bestaan straks dus niet meer. Maar de ambachtsman blijft wel altijd bestaan, hoorde ik iemand laatst zeggen. Want huizen moeten altijd door iemand gebouwd worden. Toch? Ik moest hem uit de droom helpen. Nu al worden hele huizen in fabrieken geproduceerd. Op de bouwplaats is geen betonmolen meer te vinden. De prefab huizen worden op locatie binnen acht dagen gemonteerd en plug & play opgeleverd. Zomaar een voorbeeld anno 2014.

Moet ik Frans laten vallen of biologie?

Als vader van pubers op de middelbare school sta ik voor deze vraag: moet ik Frans laten vallen of biologie?. Ik heb werkelijk geen idee welke keuze het beste past bij de beroepen van de (nabije) toekomst. De nieuwe functionele programmeertaal Wolfram Language bijvoorbeeld zal naar verwachting snel de universele norm worden. Je kunt je dus afvragen of deze ‘taal’ (die in praktische zin misschien wel veel meer ‘waarde’ heeft dan Frans) niet als de bliksem in het vakkenpakket moet worden opgenomen.

Of dit soort afwegingen nu al relevant is voor mijn eigen kinderen, of pas later, voor de baby’s die nu geboren worden, is van ondergeschikt belang.

CareerJOBFAIR-kids

Beroepen van straks

Als het administratieve en manuele werk eenmaal compleet is geautomatiseerd en gerobotiseerd, welke beroepen blijven dan over?

Ik stel dat er vooral beroepen bij komen in plaats van overblijven. Dát is pas het Nieuwe Werken.

Laat ik eens enkele schoten voor de boeg geven:

 • Het beroep uit mijn droom van 2010 in versie 3.0 kan ik me goedvoorstellen: Uitbesteding van persoonlijk imago- & career management.
 • Ecosysteem adviseur: deze adviseert over de toepassing van technologische aanvullingen op de biologische omgeving. Denk aan microbiologische ontwikkelingen in onder andere voedsel. Aan een goede balans tussen gezondheid en productiemethoden die ook op de lange termijn vol te houden zijn.
 • Agile bedrijfscoördinator: Wanneer de projectorganisaties te log blijken om de dynamiek van externe ontwikkelingen te volgen, richten organisaties een volledige Agile omgeving in. De Agile coördinator faciliteert en monitort de resultaten via IT en rapporteert aan de directie.
 • Privacy adviseur: Privacy is op dit moment al hot topic. Wie is precies eigenaar van persoonlijke data en hoe is onze gevoelige informatie af te schermen van derden? De privacy adviseur adviseert ons hierin.
 • De intrinsieke bedrijfstolk: Er zal vast nog wel eens een Engelse, sexier functienaam bedacht worden voor de vervanger van de kennisinhoudelijke adviseur. Productkwaliteit wordt een hygiënefactor, en de voorwaarden worden via de IT ingeregeld en real time gemonitord op wat de concurrentie doet. De kennis van de adviseur zelf is ook ingeregeld. De specifieke levenssituatie, wensen en beleving van de klant is de ‘sweetspot’ die geraakt kan worden. Het werk van de intrinsieke bedrijfstolk wordt (samen met website en andere corporate communicatie) dé reden dat de klant een relatie aangaat met een organisatie. Het verhaal, de uitgangspunten van de leverancier, het merk wordt relevanter.
 • Stadsboer: Groenten en fruit worden straks verbouwd in elk gebouw. Onder grote gebouwen is onder de parkeergarage een groente- en fruit-etage waar met state of the art technologische hulp ecologisch verantwoord voedsel wordt gekweekt.
 • 4-D ambachtsman: Deze beheerst alle kneepjes van ontwikkeling en productie van dagelijkse gebruiksvoorwerpen. In de regionale 4-D Printfabriek is de productieprijs door subsidies inmiddels zo acceptabel dat import uit het Verre Oosten niet belemmerend meer is voor lokale productie.
 • Crowdfunding specialist: Lees: een combinatie van een manager zakelijke kredieten in een bank en de vroegere marketeer. Deze regelt financieringsmogelijkheden voor (startende) ondernemers.
 • Life logging sharer: Ik refereer hier aan het interessante boek The Circle van Dave Eggers, waarin het met iedereen delen van je eigen levenservaringen en belevingen verplicht wordt gesteld. Op het eerste gezicht met de sympathieke bedoeling deze ervaringen te delen met mensen die door lichamelijke of verstandelijke beperkingen deze zelf niet kunnen beleven. Maar de eigenlijke reden van The Circle blijkt het verrijken van de eigen database, en uiteindelijk het vergroten van zijn macht.
 • Drones coördinator: Deze zit met een joystick achter de monitor en coördineert het luchtruim voor drones en kan ingrijpen als er iets even fout gaat met een drone (bijv. als de drone wordt aangevallen door een roofvogel). De drones met goederen landen op bedrijfsterreinen en zorgen voor de bevoorrading ervan.

drone control

Onderwijs wordt wakker

Er zit wat mij betreft muziek in de toekomst van de banenmarkt. En die is dichterbij dan we misschien denken. Gewoon een kwestie van gebruikmaken van en samenwerken met de technologie.

future_education

Met andere woorden kop in het zand steken heeft weinig zin; onderwijs word wakker!

4 gedachtes over “Nieuwe beroepen voor onze kinderen, onderwijs wordt wakker!

 1. Arie, je bent creatief genoeg om voor het Ministerie van Werkgelegenheid te werken! Toch verandert het aantal beroepen niet zo hard als het misschien lijkt. Boeren in de stad, zelfs in gebouwen, is bijvoorbeeld technisch vast haalbaar, maar de arbeidskosten voor een kilootje aardappels rijzen dan wel de pan uit. ‘Nieuwe’ beroepen vervangen oude: De drones coördinator (en de IT-ers die er bij nodig zijn) is nieuw maar komt in de plaats van de piloot en een een hele groep ondersteunend personeel, dus per saldo komt het waarschijnlijk neer op minder personeel. Nieuwe beroepen zijn meestal updates van bestaande: De crowdfunding-specialist is een credietverstrekker die een cursus KickStarter heeft gedaan, etc.

  Maar vergis je niet in hoeveel ‘oude’ beroepen verschillen van een generatie terug: Boeren van nu rijden met GPS-gestuurde trekkers, waar 12 computers in zitten en die zijn voorzien van hydrauliek, pneumatiek en moeiteloos 50 km per uur rijden terwijl het aanvoelt alsof je met een auto rijdt. Ze houden niet alleen een financieële maar ook een minerale (kunstmest) boekhouding bij, eentje voor herbiciden en andere bestrijdingsmiddelen, hebben vaak een grondige vooropleiding en gaan regelmatig op bijscholingscursus.

  Like

  • Ik denk niet of het aantal verschillende beroepen afneemt, het neemt eerder toe. Er is meer kennis beschikbaar, dus meer ruimte voor specialisatie. Belangrijkere factoor: De bevolking op aarde / in Nederland is groter dan die ooit geweest is (en groeit nog steeds). Hoe groter je bevolking is, hoe makkelijker het is om de taken te verdelen in specialismen. De een verbouwd aardappelen en de andere maakt er friet van, een derde bezorgt het bij klanten. Eenmaal gespecialiseerd in aardappels verbouwen, is het makkelijker om er veel van te verbouwen, met machines etc. en wordt het product of de dienst meestal ook goedkoper.

   Like

  • Andersom: Stel dat je je voedsel niet in de winkel kan kopen, dan moet je zelf je aardappels verbouwen, je akker schoon houden van onkruid, je kippen houden, de eieren verzamelen, jam inmaken, zonnebloemen telen en uit de zaden olie persen om je patat in te kunnen bakken (voor je dan een pan olie bij elkaar hebt..), hout hakken en drogen om je vuur op te stoken.. Dan ben je de meeste tijd al kwijt aan je eigen eerste levensbehoefte.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s