Na robotisering gaat de mens zich uploaden

Recent zag ik de film Transcendence waarin het bewustzijn van een mens werd geüpload. Interessante materie. De film belicht vooral de risico’s ervan.

Desondanks intrigeert het mij. Ik heb mijn e-reader gevuld met “Reis naar de toekomst” en “The future of mind” van Michio Kaku. En ben er nog niet klaar mee.

Wanneer gaan wij gekickassed worden door onze bionische duplicaten?

Wanneer kunnen wij niet meer solliciteren op functies in onze economie?

Hebben wij nog een functie verder dan consument in de economie over 35 jaar?

davinci_transhuman

Van PK’s naar Yottabytes

Na de 1e en 2e wereldoorlog hebben we onze economie weer opgebouwd met PK’s en opgestroopte mouwen. Vanaf de 60-er jaren hebben kB’’s (1.000 bytes) zich ontwikkeld tot Yottabytes (1 met 24 nullen).

Volgens Cisco betrof het internetverkeer in 2013, 17.455 Petabytes (PB=1 met 15 mullen) per maand. En in 2018 zal dat 62.972 PB zijn. De schatting is dat ons brein een capaciteit aan opgeslagen herinneringen heeft dat gelijk is aan 2,5 PB aan binaire data.

Geschiedenis van de Robot

De Fransman Vaucanson maakte in 1738 een soort robot-eend. Deze machine, die automaat of automaton werd genoemd, kon maar een beperkt aantal voortbewegende taken uitvoeren. Machines als deze waren niet programmeerbaar. Daarvoor moest eerst de computer worden uitgevonden.

De eerste op de mens gebaseerde robot “Maria” zagen we in de van origine Duitse sciencefictionfilm uit 1927, Metropolis.

metropolis_1926

De robot uit de jaren 50 was een vierkantig metalen mensfiguur met een antenne op z’n hoofd. Nu hebben ze vaak nog steeds een mechanisch mensengestalte.

De eerste machines die robot werden genoemd zijn in de jaren 50 van de twintigste eeuw geproduceerd. George Devol en Joseph Engelberger ontwierpen de eerste eenvoudig programmeerbare robots voor industrieel gebruik in 1954.

 Ons lichaam draagt technologie

Het gezichtsvermogen wordt vanaf ons 40e minder scherp. De Chinezen hebben de eerste oogprothese uitgevonden. Een stukje hout met een heel klein gaatje er in. Probeer maar eens met beide duimen en wijsvingers tegen elkaar een heel klein gaatje te maken en kijk daar maar door. Heel scherp. Daarna sierde de glazen bril onze neus. Nu worden bionische lenzen geïmplanteerd worden. Zo ontwikkelen we door richting the Six Million Dollar Man (1974) en verder.

Nu zijn wij zelf robots aan het ontwikkelen die onszelf overtreffen. Technisch, motorisch en zelfs neurologische denkpatronen worden al geëvenaard en het is een kwestie van tijd dat de mens achter gaat blijven.

Nanotechnologie, informatietechnologie en biotechnologie kennen we als term allemaal. Deze ontwikkelingen worden gecombineerd en er ontstaan technologisch chemische reacties.

De technologische rekenkracht overtreft onze breinfuncties. Neurologische connecties ontstaan tussen machines en mensen.

“Not to create a new civilization but a new mankind”

Dat is nog al een ethisch beladen stelling! Intrigerend is het strategic social initiative 2045 die hun milestones tot het jaar 2045 neerzetten. Een initiatief vanuit Rusland. Een snelle en technologische evolutie van ons “mens”. Van een hybride ontwikkeling tot een hologram like avatar waar ons bewustzijn in is geïmplanteerd.

milestones_en

Bron: http://2045.com/

Initiatief 2045 heeft wel een visie op onze ontwikkeling. Niet zozeer onze beschaving maar vooral ons als “mens”

 Economie zonder mensen

Ons lichaam wordt in de economie snel van minder belang. Vanaf het moment van de industrialisatie laten we machines al het werk doen en wij zitten achter de knoppen. De witte boorden zitten achter de knoppen en de blauwe boorden doen nog het handwerk. Ook al wordt dit handwerk zo veel mogelijk weg geautomatiseerd. Veel goedkoper en meer constante output.

Maar die bouwvakkers op de bouwplaats blijven toch nodig om huizen te bouwen? Nee! Nu al worden huizen prefab geproduceerd in verschillende fabrieken. Van geïnstalleerde wanden tot en met keukens. Huizen staan binnen 1 dag wind en waterdicht. Binnen 8 dagen is deze bewoonbaar. Geen werkplaats en slechts enkele afwerkers. En dan heb ik het over 2014.

Zowel ons denkproces als manueel werk wordt overgenomen door technologie. Wij onderscheiden ons enkel nog op bewustzijn en creativiteit van deze technologie. Althans nu nog. Als wij mensen hierop nog toegevoegde waarde kunnen bieden, dan heeft de werknemer per definitie een ander profiel dan de deskundige van vandaag. Afdeling HR, anticipeer!

Onderstaande video geeft een beeld van onze toekomstige functie in de economie.

Paradigma verschuiving

Moeten we het over economie hebben als we zelf onze beschaving slopen in talloze wereldbrandhaarden? De wereld staat in brand. Op het moment dat ik deze blog schrijf, vloeien ideologische en religieuze oorlogen de aarde bloedrood. Geweldvolle idealismen, landje pik, asociale en ego gedreven krachten vullen het nieuws. Moeten we daar als mensen niet eerst aan werken?

  • Mogen we vanuit ethisch oogpunt ons lichaam vervangen en ons bewustzijn gevangen zetten in machines en avatars?
  • We hebben nu al een hoge werkloosheid. Wat als er voor ons mensen nog minder plaats komt in de economie?
  • Gaan we straks de economie besturen vanuit ons geuploade bewustzijn? En hoeveel van die bewustzijns zijn er dan nodig?

Vragen waarop ik nu het antwoord niet weet.

Onderwerpen waar we wel mee te maken krijgen en op de agenda staan.

De grootste vraag bij mij is of we deze vragen kunnen beantwoorden voordat de ontwikkeling ze heeft ingehaald.

Ik weet niet of dit een open eind blog of een open begin blog is.

seed robot-jobs-and-human

2 gedachtes over “Na robotisering gaat de mens zich uploaden

  1. Erg mooi en waardevol deze benadering. Bedankt!
    Wat ook een mooi boek is dat aansluit op dit onderwerp is: What Techology Wants van Kevin Kelly.
    The Matrix komt steeds dichterbij zoveel is duidelijk.
    Goed om te gaan beseffen dat we op zoeken moeten naar een nieuwe filosofie, nieuwe normen en waarden, nieuwe ethiek. Laten we ons dat dan tot taak stellen.

    Like

Plaats een reactie